Welkom op de website van de VASR
Voorjaarsbijeenkomst VASR donderdag 12 mei 2022 Locatie: Paushuize te Utrecht
“De verdergaande aansprakelijkheid van ondernemingen voor milieuschade en schending van mensenrechten”. Ondernemingen worden in toenemende mate verantwoordelijk gehouden voor milieuschade en mensenrechtenschendingen die primair door andere ondernemingen zijn veroorzaakt.
In de Shell klimaatzaak werd Shell niet allleen verantwoordelijk gehouden voor de CO2 uitstoot door het concern zelf (Scope 1) maar ook voor die van haar toeleveranciers (Scope 2) en haar afnemers (Scope 3).
Ook in andere mensenrechtenzaken komen deze verantwoordelijkheidsrelaties aan de orde,
*Verantwoordelijkheid voor schade veroorzaakt door dochtervennootschappen: denk aan de ShellNigeria-zaak.
*Verantwoordelijkheid voor schade veroorzaakt door toeleveranciers: denk aan kinderarbeid, gevaarlijkearbeidsomstandigheden, ontbossing, etc.
*Verantwoordelijkheid voor schade veroorzaakt door verkochte producten en diensten: zoals in geval vanbewakingsapparatuur, recycling, en gevaarlijke scheepsslooppraktijken.
Sprekers: *Prof. mr. C.C. van Dam (Cees) *Prof. mr. A.F. Verdam (Albert)
Referenten: *mr. T.R. Bleeker (Tim) *mr. J.F. van Nuland (Jeffrey)
Beste leden,
Op donderdag 12 mei 2022 vindt vanaf 14:00 uur de voorjaarsbijeenkomst plaats, waarbij door mrs. C.C. van Dam en A.F. Verdam lezingen zullen worden gegeven over het onderwerp “De verdergaande aansprakelijkheid van ondernemingen voor milieuschade en schending van mensenrechten”. Referenten zullen zijn mr. T.R. Bleeker en mr. J.F. van Nuland.
Prof. mr. C.C. van Dam (Cees) is hoogleraar Europees Aansprakelijkheidsrecht aan de Universiteit van Maastricht en gasthoogleraar aan de School of Law van King’s College London.
Aansprakelijkheid voor derden en het belang van soft law
Het eerste deel behandelt enkele algemene vragen over aansprakelijkheid voor derden: hoe bijzonder is zij, in welke gevallen speelt zij een rol en wat zijn de voorwaarden naar Nederlands recht?
Het tweede deel gaat over de betekenis van soft law, die vorm heeft gekregen in richtlijnen van de Verenigde Naties en de OESO. Soft law is niet afdwingbaar dus wat is belang ervan voor de jurist? Ten eerste is soft law vaak de voorbode van hard law (wetgeving), ten tweede gebruikt de rechtspraak het voor het invullen van de zorgplicht en ten derde wordt het in de praktijk vaak afgedwongen door grote bedrijven, investeerders en banken (private regulering).
Prof. mr. A.F. Verdam (Albert) is “hoogleraar Ondernemingsrecht aan de Vrije Universiteit te Amsterdam” alsmede jarenlang als jurist verbonden aan Philips.
Waar staan we met zorgplichten van de moedermaatschappij, wat is het verschil met een risicoaansprakelijkheid, en wat zijn scharnierpunten daarin?
In de literatuur en beleidsdocumenten zien we gedachten die strekken tot een verruiming van de aansprakelijkheid van een concernmoeder voor handelingen van een dochtermaatschappij die leiden tot milieuschade of inbreuk op mensenrechten. Dat roept vragen op over:
*Het wezen van een aparte rechtspersoon en beperkingen/uitzonderingen daarop *De inhoud en reikwijdte van zorgplichten binnen het concern, en de doorbraak problematie. *Het verschil, ook in uitwerking, met de ‘duty of care’- benadering van de Engelse rechter, c.q. met een risicoaansprakelijkheid. *Maatstaven die tot een aanscherping daarvan kunnen leiden.
Als referent zullen optreden:
T.R. Bleeker (Tim) Tim Bleeker is universitair docent bij de Vrije Universiteit en opleidingscoördinator van de master International Business Law: Climate Change and Corporations. Eerder was hij als promovendus verbonden aan het Centre for Water, Oceans and Sustainability Law van de Universiteit Utrecht (UCWOSL). Zijn promotieonderzoek ging over de persoonlijke aansprakelijkheid van leidinggevenden voor milieuovertredingen in bedrijfscontext.
J.E. van Nuland (Jeffrey) Jeffrey van Nuland is advocaat bij Boels Zanders Advocaten. Op 21 september 2020 is Jeffrey gepromoveerd aan de Universiteit Maastricht op zijn proefschrift getiteld: "Aansprakelijkheid voor beleidsbepaling: een drieluik over de feitelijke beheersing van vennootschappen." Zijn promotieonderzoek deed hij bij het Institute for Corporate Law, Governance and Innovation Policies (ICGI) van de Universiteit Maastricht.
De bijeenkomst zal worden gehouden op 12 mei 2022 van 14.00 uur – 17.00 uur in Paushuize, Kromme Nieuwgracht 49, 3512 HE Utrecht.
De agenda, jaarcijfers en routebeschrijving zullen u te zijner tijd nog worden toegezonden
Voor deze mooie voorjaarsbijeenkomst kunt u zich op de gebruikelijke wijze aanmelden via het e-mailadres secretariaat@vasr.nl. Mocht u deze bijeenkomst bij willen wonen wacht dan niet te lang met uw aanmelding.
Voor advocaten is nog van belang dat per 1 januari 2010 de Verordening op de Vakbekwaamheid van kracht. Deze Verordening geeft (Nederlandse) advocaten meer ruimte om opleidingspunten te behalen in het kader van de vakbekwaamheid. Kort gezegd mag de advocaat op de voet van art. 4 en 5 van de Regeling Vakbekwaamheid zelf beoordelen of een cursus zijn vakbekwaamheid ten goede komt en in aanmerking komt voor een puntentoekenning. Het bestuur zou zich kunnen voorstellen dat de door haar genoemde bijeenkomsten aan deze vakbekwaamheidseisen voldoen. Om aan te kunnen tonen dat u de bijeenkomst heeft gevolgd, vragen wij u binnen een half uur na afloop van de bijeenkomst een mail te sturen aan secretariaat@vasr.nl. In deze mail moet u bevestigen dat u het gehele inhoudelijke deel van de bijeenkomst heeft bijgewoond. Het is aan te bevelen dat u tevens het programma bewaart, waaruit de inhoud van de bijeenkomst blijkt. De Vereniging is zelf geen opleidingsinstituut en kan dus ook geen punten toekennen.
Met vriendelijke groet,
Chris van Dijk Secretaris VASR |
De Vereniging voor Aansprakelijkheids- en Schadevergoedingsrecht (VASR) stelt zich ten doel het aansprakelijkheids- en schadevergoedingsrecht in brede zin te bestuderen, mede in rechtsvergelijkend perspectief. Deze onderwerpen worden veelal benaderd als deelgebied (hetzij via specifieke aansprakelijkheden, hetzij als onderdeel van vermogensrecht). Naar de mening van de oprichters bestaat de behoefte aan een meer geïntegreerde aanpak, waarbij ook aandacht wordt gegeven aan relevante rechtsontwikkelingen in het buitenland.
Beoogd wordt om ontwikkelingen met elkaar in verband te brengen, om nog niet of onvoldoende ontgonnen terreinen van het aansprakelijkheids- en schadevergoedingsrecht te verkennen en om te bezien hoe de verschillende ontwikkelingen in wetgeving, rechtspraak en literatuur zich tot elkaar verhouden.
De Vereniging richt zich op geïnteresseerden in het aansprakelijkheids- en schadevergoedingsrecht, vanuit de praktijk en/of wetenschap. Het bestuur stelt zich tot doel naast meer algemene bijeenkomsten, waarbij pre-adviezen worden gepresenteerd, kleinere bijeenkomsten voor leden te organiseren rond bepaalde thema's of doelgroepen.